Pasqyrë e barnave moderne për trajtimin e prostatitit dhe adenomës së prostatës

Sëmundjet urologjike të meshkujve, si adenoma e prostatës dhe prostatiti, karakterizohen nga një ndikim i theksuar në cilësinë e jetës së një burri. Shkelja e urinimit, sindroma e dhimbjes, ulja e aktivitetit seksual, infertiliteti dhe shumë probleme të tjera janë arsyeja e kontaktit me specialistët. Shumëllojshmëria e barnave të prodhuara për adenomën e prostatës ju lejon të shmangni ndërhyrjet kirurgjikale, komplikimet dhe ndryshimet e tjera të pakëndshme në jetën e një burri.

Ilaçe për adenomën e prostatës

një kurë për prostatitin

Emërimi i barnave kryhet individualisht, në varësi të natyrës së rrjedhës së sëmundjes dhe përcaktohet nga një sërë kriteresh:

 1. Prevalenca e një lloji të caktuar të simptomatologjisë:
  • irrituese (urinim i shpeshtë, mosmbajtje urinare, nxitje gjatë natës, dëshirë e fortë për të urinuar, e pakontrollueshme);
  • obstruktive (vështirësi në urinim, dobësim i presionit të avionit, pikim).
  • Prania/mungesa e komplikimeve.
  • Të dhënat diagnostikuese:
   • Ultratinguj (madhësia);
   • karakteristikat e rrjedhës së urinës, prania e urinës së mbetur.
   • Prania/mungesa e komorbiditeteve.
   • Prania e komplikimeve infektive.
   • Shkalla e dëmtimit të fshikëzës dhe veshkave.
   • Rëndësia e aktivitetit seksual për meshkujt.

Ilaçi për adenomën e prostatës mund të ketë mënyra të ndryshme administrimi:

 • injeksione;
 • pilula;
 • supozitorë rektal;
 • instilacionet (futja e substancave në uretër);
 • mikroklisteret.

Pika e aplikimit të ilaçit është një lidhje e caktuar në patogjenezën e sëmundjes, bazuar në këtë, ato kombinohen në grupe.

Alfa bllokuesit

pilula për prostatit

Ky grup është lider në trajtimin e hiperplazisë beninje të prostatës (BPH).

Në gjëndrën e prekur nga tumori, uretrës dhe fshikëzës, numri i alfa-adrenoceptorëve është rritur dhe ecuria e sëmundjes kontribuon në stimulimin e tepërt të tyre, duke rezultuar në një spazëm të muskujve të lëmuar të organeve, gjë që shpjegon shfaqjen. e simptomave irrituese. Parimi i funksionimit të ilaçit është lidhja e substancës aktive me receptorët α1-adrenergjikë të organeve gjenitourinar dhe bllokimi i tyre.

Janë të njohura disa nëntipe të receptorëve alfa-1-adrenergjikë, të cilët ndodhen jo vetëm në organet gjenitourinar, por edhe në muret e arterieve kryesore të njeriut. Nëse një ilaç nga ky grup nuk lidhet në mënyrë selektive me receptorin, por lidhet me të gjitha nëntipet e receptorëve adrenergjikë, atëherë kjo do të çojë në një sërë efektesh anësore nga zemra dhe enët e gjakut. Ka disa alfa-bllokues që lidhen në mënyrë selektive me receptorët α1-adrenergjikë.

Ilaçi për adenomën e prostatës, që përmban si përbërës aktiv tamsulosin, terazosin, doxazosin, konsiderohet bari numër 1 ndër alfa-bllokuesit në trajtimin e BPH.

Këto substanca bllokojnë në mënyrë selektive dhe për një kohë të gjatë receptorët adrenergjikë.

Arsyet për zgjedhjen e alfa-bllokuesve:

 • simptoma të moderuara dhe të rënda të sëmundjes;
 • mbizotërimi i simptomave të rënda irrituese;
 • vëllimi i organit të zmadhuar nuk është më shumë se 55 cm³ (mjekimi nuk kontribuon në zvogëlimin e madhësisë).

Përparësitë:

 • eliminoni simptomat pas 48 orësh nga momenti i aplikimit;
 • mos ulni nivelin e antigjenit specifik të prostatës në gjak (nuk maskon kancerin e prostatës);
 • përmirësimi i metabolizmit të yndyrës (ulja e kolesterolit);
 • rritja e ndjeshmërisë së receptorëve ndaj insulinës (parandalimi i diabetit mellitus);

Efekti i theksuar i aplikimit ndodh pas disa javësh nga fillimi i administrimit dhe arrin maksimumin pas 3-6 muajsh.

Efektet anësore: hipotension ortostatik, takikardi, tharje e gojës, nauze, dhimbje barku, dhimbje koke, dobësi, impotencë, refluks i kundërt i spermës në fshikëz gjatë ejakulimit, dëmtim i shikimit, etj. Efektet e padëshiruara zhvillohen në rreth 15% të pacientëve.

Ilaçi shkakton ulje të presionit të gjakut, kështu që dozat fillestare në trajtimin e barnave nga ky grup prostatiti janë minimale.

Forma e lirimit të barnave: tableta dhe kapsula.

Frenuesit e 5-alfa reduktazës

barna për prostatitin

Zhvillimi i BPH bazohet në ndryshimet hormonale të lidhura me moshën që lidhen me metabolizmin e testosteronit. Në qelizat e organit, testosteroni, me ndihmën e enzimës 5-alfa-reduktazë, kalon në formën e dihidroteststeronit, i cili, duke u lidhur me një receptor specifik, formon një kompleks që shkakton ndarjen dhe rritjen e shpejtë të qelizave të gjëndrës. . Rezultati është hiperplazia e prostatës. Organi rritet në madhësi dhe shkakton simptoma obstruktive.

Një ilaç për adenomën e prostatës i bazuar në një frenues 5-alfa reduktaze neutralizon veprimin e enzimës, duke ndaluar kështu përparimin e tumorit, duke zvogëluar madhësinë e tij dhe duke rivendosur urinimin e lirë.

Në praktikën e trajtimit të sëmundjes me frenues të 5-alfa-reduktazës, përdoren barna të bazuara në finasteride dhe dutasteride, hormone steroide. Avantazhi i këtyre substancave konsiderohet të jetë një efekt selektiv vetëm në metabolitin dihydrotestosterone. Ndryshe nga agjentët e tjerë hormonalë, ata nuk lidhen me receptorët e hormoneve seksuale dhe, në përputhje me rrethanat, nuk shkaktojnë efekte anësore të varura nga hormoni (mosfunksionim i theksuar seksual, rritja e gjoksit mashkullor, zbutja e indit kockor, atrofia e muskujve).

Arsyet për zgjedhjen e frenuesve të 5-alfa reduktazës:

 • simptoma të moderuara dhe të rënda të sëmundjes;
 • mbizotërimi i simptomave të rënda obstruktive;
 • vëllimi i organit të zmadhuar është më shumë se 55 cm³;

Disavantazhet:

 • ulje e dëshirës seksuale, ereksion i dobësuar;
 • një rënie në nivelin e gjakut të antigjenit specifik të prostatës, i cili maskon zbulimin e hershëm të kancerit të prostatës;

Lehtësimi nga simptomat e obstruksionit ndodh pas disa javësh, mesatarisht pas 4-6 muajsh. Në 3-4 vjet përdorim, vëllimi i organit hiperplastik zvogëlohet në mënyrë të qëndrueshme me 25%. Sa më i madh të ishte tumori në fillim të terapisë, aq më shpejt do të ulet.

Forma e lirimit: tableta.

Fitoterapi

celandine për trajtimin e prostatitit

Efektiviteti i bimëve në trajtimin e sëmundjes është për shkak të fitosteroleve, avantazhet kryesore të të cilave njihen si një mekanizëm i kombinuar veprimi dhe një minimum i efekteve anësore.

Arsyet për trajtimin e adenomës së prostatës me ilaçe bimore:

 • simptoma të lehta të sëmundjes;
 • një rritje e lehtë në madhësinë e tumorit;
 • dëshira e pacientit për të mbajtur aktivitet të plotë seksual gjatë trajtimit.

Ekstrakti i palmës zvarritëse (Serenoa repens)

Numri më i madh i provave klinike të rastësishme janë kryer në lidhje me këtë bimë, si rezultat i të cilave janë marrë të dhëna të besueshme për efektivitetin e saj.

Mjekësia bimore për adenomën e prostatës përmban lipidosterole. Mekanizmi i veprimit të tyre është të pengojnë metabolizmin e testosteronit duke shtypur aktivitetin e 5-alfa reduktazës dhe duke bllokuar lidhjen e dihidrotestosteronit me receptorët. Për shkak të efektit anti-inflamator, edema zvogëlohet, muri vaskular restaurohet dhe qarkullimi i gjakut normalizohet.

Një efekt i shumëanshëm në procesin patologjik siguron eliminimin e simptomave irrituese dhe obstruktive. Një avantazh i rëndësishëm i përdorimit të ekstraktit të palmës zvarritëse është mungesa e efekteve anësore të varura nga hormonet, gjë që ju lejon të përdorni këtë ilaç pa kufizime nëse dëshironi të keni një jetë të plotë seksuale. Me përdorim të zgjatur, vëllimi i tumorit zvogëlohet. Ekstrakti i palmës zvarritëse nuk ndikon në nivelin e antigjenit specifik të prostatës në gjak.

Ilaçi për adenomën e prostatës i bazuar në bimën Serenoa repens konsiderohet bari numër 1 në mjekësinë bimore për sëmundjen. Me simptoma të lehta dhe një madhësi të vogël të tumorit, monoterapia kryhet me një mjekim të bazuar në pëllëmbën zvarritëse.

Forma e lirimit: tableta dhe kapsula.

Mjete të tjera bimore

Ndër bimët medicinale që kanë një efekt pozitiv në sëmundje, ekzistojnë gjithashtu:

 • Ekstrakti i lëvores së pemës së kumbullës afrikane (Pygeum africanum). Përbërësi aktiv është lipidosterolet, të cilat kanë një veti të theksuar anti-inflamatore, shtypin rritjen e pakontrolluar të qelizave, zvogëlojnë hipereksitueshmërinë e shtresës muskulore të fshikëzës dhe uretrës, duke eliminuar kështu simptomat irrituese dhe gjithashtu pakësojnë vëllimin e edukimit.
 • Ekstrakti i bimës Hypoxis rooperi është një kombinim i fitosteroleve dhe glikozideve të tyre. Substancat shtypin procesin inflamator, normalizojnë tonin e enëve të organeve gjenitourinar dhe eliminojnë fenomenet dizurike. Substanca normalizon metabolizmin e yndyrës në trup.
 • Vaji i farës së kungullit (Cucurbita pepo) ka veti anti-inflamatore, anti-proliferative, metabolike, dhe gjithashtu stimulon sistemin imunitar, përmirëson urinimin, zvogëlon dhimbjen.
 • rrënja e hithrës (Urtica dioica). Redukton proceset inflamatore, fenomenet dizurike, nuk ndikon në madhësinë e tumorit;
 • ekstrakte të një numri bimësh tropikale.

Trajtimi i kombinuar - një qasje moderne

Pozicioni kryesor në trajtimin e hiperplazisë është i zënë nga 3 grupe ilaçesh:

 1. Alfa bllokuesit.
 2. Frenuesit e 5-alfa reduktazës.
 3. Fitopreparate.

Opsionet e kombinimit:

 • me simptoma të rënda të sëmundjes dhe një rritje të konsiderueshme të tumorit, këshillohet përdorimi i kombinimeve të alfa-bllokuesve dhe frenuesve të 5-alfa-reduktazës. Alfa-bllokuesit fillojnë të veprojnë pas disa orësh ose ditësh dhe efekti klinik i inhibitorëve të 5-alfa-reduktazës shfaqet pas disa muajsh. Ana negative e terapisë së kombinuar është gama e plotë e efekteve anësore që realizohen nga të dy grupet e barnave. Ilaçi për adenomën e prostatës i bazuar në tadalafil është një ilaç i gatshëm i kombinuar. Ajo gjithashtu ka një efekt terapeutik në mosfunksionimin erektil, prandaj, është përshkruar për trajtimin e hiperplazisë vetëm për burrat seksualisht aktivë me zemër dhe enë gjaku të shëndetshme. Në dispozicion në tableta;
 • simptoma irrituese dhe tendencë për progresion të tumorit: alfa-adrenobllokues + fitopreparacion;
 • simptomat obstruktive dhe madhësitë e mëdha të tumorit: frenues 5-alfa reduktazë + fitopreparacion.

Barnat me origjinë shtazore

Në procesin e trajtimit, ilaçet-ekstraktet e organeve të thara të kafshëve e kanë provuar veten me sukses. Ilaçi për adenomën e prostatës i bazuar në ekstraktin e gjëndrës së prostatës të demave të rinj që kanë arritur pubertetin ka një efekt kompleks: anti-inflamator, dekongjestik, analgjezik, normalizues i qarkullimit të gjakut.

Me komplikime infektive, përdoren mjetet e përdorura për trajtimin e prostatitit.

Ilaçe për prostatitin

Trajtimi medikamentoz i prostatitit është kompleks. Grupet kryesore të fondeve:

 1. Antibiotikët:
  • fluorokinolone;
  • makrolide;
  • tetraciklina.

  Këto substanca janë në gjendje të depërtojnë në indet e organit të prekur dhe të shkatërrojnë bakteret - shkaku i prostatitit. Ato përdoren në formën e tabletave dhe injeksioneve.

 2. enzimat proteolitike. Enzimat ndërhyjnë në procesin e fibrozës së organeve.
 3. Venotonika. Për të normalizuar qarkullimin venoz.
 4. Ilaçet anti-inflamatore:
  • injeksione hormonale;
  • barna josteroide.
  • Ilaçe me origjinë shtazore (të ngjashme me trajtimin e hiperplazisë).
  • Fitopreparate (të ngjashme me trajtimin e hiperplazisë).

Për trajtimin e adenomës së prostatës dhe prostatitit, një copë toke kineze tani është bërë e njohur - një koncentrat i 7 bimëve medicinale, megjithatë, studimet klinike në këtë fushë nuk janë kryer.