Çfarë antibiotikësh përdoren për trajtimin e prostatitit?

Në disa raste, antibiotikët përfshihen në regjimin e trajtimit të prostatitit. Zgjedhja e një ilaçi të veçantë varet nga një numër faktorësh. Terapia antibakteriale e formave akute dhe kronike të sëmundjes ka një numër dallimesh domethënëse.

Marrja e antibiotikëve është një komponent i rëndësishëm i trajtimit të suksesshëm të prostatitit akut dhe kronik. Suksesi i trajtimit varet kryesisht nga zgjedhja e saktë e barit dhe skema e administrimit të tij.

Indikacionet për emërimin dhe efektin e antibiotikëve për prostatitin

Antibiotikët përshkruhen kur bëhet e qartë se inflamacioni i prostatës është shkaktuar nga një infeksion. Kjo vlen jo vetëm për rrjedhën akute të sëmundjes, kur simptomat e theksuara detyrohen të ofrojnë ndihmë urgjente. Prostatiti bakterial kronik, i cili shfaqet me një pasqyrë të lehtë klinike ose pa simptoma, gjithashtu ka nevojë për terapi antibiotike.

Treguesi për marrjen e antibiotikëve nuk është ndonjë simptomë specifike, por të dhëna laboratorike që tregojnë praninë e një infeksioni.

Për ta bërë këtë, përdorni PCR (metoda e reaksionit zinxhir polimerazë), e cila me saktësi të lartë ju lejon të identifikoni infeksionet e transmetuara përmes kontaktit seksual, si dhe studimin e urinës dhe sekretimit të prostatës, i cili ju lejon të zbuloni praninë e baktereve.

Ndonjëherë inflamacioni infektiv vazhdon i fshehur - në këtë rast, niveli i leukociteve në sekretimin e gjëndrës nuk i kalon nivelet normale. Për të përcaktuar nëse ka një infeksion, mjeku përshkruan një dozë testuese të një antibiotiku. Pas një jave nga marrja e këtij medikamenti, analiza merret përsëri dhe nëse niveli i leukociteve është mbi 25 njësi, bëhet fjalë për një rrjedhë të fshehur të një lezioni infektiv të prostatës. Në këtë rast, antibiotikët bëhen të detyrueshëm.

Zgjedhja e antibiotikut për trajtimin e inflamacionit të prostatës varet nga disa faktorë. Gjëja kryesore është se cilat baktere janë identifikuar dhe cilat barna janë të ndjeshme. Nuk ka kurë universale.

Parimi i veprimit të antibiotikëve varet nga lloji i ilaçit që përdoret, forma e sëmundjes dhe agjentët shkaktarë të inflamacionit. Sidoqoftë, thelbi i përgjithshëm mund të reduktohet në disa faza:

 1. Depërtimi i barnave në gjak përmes asimilimit përmes traktit gastrointestinal ose me administrim intravenoz.
 2. Depërtimi i substancave aktive në indet e gjëndrës së prostatës dhe shkatërrimi i agjentit shkaktar të sëmundjes.
 3. Efekti i akumulimit në indet e gjëndrës, i cili ju lejon të luftoni infeksionin në mënyrë të vazhdueshme.

Hapi i fundit është veçanërisht i rëndësishëm, pasi disa antibiotikë janë vetëm bakteriostatikë. Kjo do të thotë se ato prekin vetëm qelizat në ndarje. Në të njëjtën kohë, ato qeliza që janë në gjendje anaerobe mbeten pa u vënë re prej tyre. Nëse substanca aktive e ilaçit nuk grumbullohet në indet e prostatës, atëherë bakteret që kanë lënë gjendjen anaerobe do të mohojnë shpejt të gjithë efektin e trajtimit.

Ka baktere që janë shumë rezistente ndaj ilaçeve. Këto janë ndoshta agjentët shkaktarë më të zakonshëm të prostatitit, për shembull, Escherichia coli. Ata ndërtojnë kapsula të forta dhe biofilma që reduktojnë efektet e përbërësve aktivë të drogës. Në këtë rast, është e nevojshme që barnat të kenë aftësinë për të shkatërruar predha mbrojtëse të këtyre baktereve. Është gjithashtu e rëndësishme që ilaçet të merren deri në fund, edhe kur simptomat e sëmundjes tashmë janë zhdukur.

Grupet e agjentëve antibakterialë për trajtimin e prostatitit

Ekzistojnë disa grupe antibiotikësh që janë efektivë (veçërisht ose në kombinim) kundër baktereve që shkaktojnë inflamacion të gjëndrës së prostatës. Zgjedhja e një grupi specifik të barnave varet nga një sërë faktorësh: "pikat e dobëta" në bakteret e identifikuara, sëmundjet shoqëruese të pacientit, ashpërsia e rrjedhës së prostatitit, forma e tij dhe efektet anësore të ilaçit.

Grupet kryesore të barnave antibakteriale për prostatit përfshijnë:

 • tetraciklina;
 • penicilinat;
 • cefalosporinat;
 • makrolide;
 • fluorokinolonet.

Seria e tetraciklinave

Antibiotikët e këtij grupi kanë një efekt bakteriostatik, që do të thotë se parandalojnë ndarjen, rritjen dhe zhvillimin e qelizave.

Mos mendoni se barnat bakteriostatike janë pa mëdyshje joefektive. Ky efekt është i mjaftueshëm për të eliminuar infeksionin, me kusht që pacienti të mos ketë imunitet të dëmtuar.

Droga të tilla prishin lidhjen midis ARN-së (e cila " jep komandat" për zhvillimin dhe ndarjen e patogjenëve) dhe ribozomit (që kryen këto "komanda"), duke shtypur kështu prodhimin e proteinave - materiali ndërtues për qelizat e reja.

njeri që merr antibiotikë për prostatitin

Ilaçet e këtij grupi janë efektive në luftën kundër patogjenëve të mëposhtëm:

 • mikoplazma;
 • ureaplazma;
 • klamidia;
 • enterokoket;
 • enterobakteret;
 • klebsiella;
 • pseudomonas;
 • seracion;
 • coli.

Barnat e këtij grupi përshkruhen në mënyrë selektive për shkak të listës së madhe të efekteve anësore.

Seria e penicilinës

Përgatitjet e këtij grupi kanë edhe efekt bakteriostatik, duke prekur bakteret ndarëse. Sidoqoftë, ato kanë një parim të ndryshëm veprimi: ata ndalojnë prodhimin e përbërësit kryesor të murit qelizor bakterial - peptidoglikanit.

Meqenëse ka shumë baktere që kanë zhvilluar rezistencë ndaj antibiotikëve në këtë grup, është krijuar një nëngrup i penicilinave të mbrojtura.

Këta antibiotikë janë efektivë në trajtimin e inflamacionit të shkaktuar nga bakteret e mëposhtme:

 • gonokokët;
 • stafilokokë;
 • enterobakteret;
 • Proteus;
 • klebsiella;
 • seracion;
 • coli.

Barnat e këtij grupi përshkruhen me kujdes për shkak të rrezikut të lartë të reaksioneve alergjike. Për të trajtuar inflamacionin e prostatës, përshkruhen ilaçe të bazuara në oksacilinë, ampicilinë dhe amoksicilinë.

Cefalosporinat

Këto janë barna të fuqishme baktericid që jo vetëm parandalojnë ndarjen e qelizave, por i shkatërrojnë ato. Kjo ndodh në dy hapa: ndërprerja e prodhimit të peptidoglikanit (shkatërrimi i murit qelizor) dhe lirimi i enzimave.

Ilaçet e këtij grupi janë efektive kundër:

 • gonokokët;
 • enterobakteret;
 • Bakteret Proteus;
 • Klebsiella;
 • coli.

Barnat në këtë grup përfshijnë barna të bazuara në ceftriaxone, cefilin, cefpiron dhe të tjerë.

Makrolidet

Grupi i antibiotikëve më të sigurt që shkaktojnë më pak efekte anësore. Parimi i veprimit të tyre është ndërprerja e prodhimit të proteinave për ndërtimin e qelizave. Cili do të jetë efekti (baktericid ose bakteriostatik) varet nga zgjedhja e barit dhe përqendrimi i tij në organizëm.

një burrë po studion një shënim për një antibiotik për prostatitin

Antibiotikët nga ky grup janë efektivë kundër baktereve të mëposhtme:

 • gonokokët;
 • klamidia;
 • ureaplazma;
 • mikoplazmat.

Jo të gjithë mjekët përshkruajnë barna të këtij grupi për trajtimin e prostatitit, sepse, megjithëse efekti i tyre është logjik të supozohet, nuk janë kryer studime të ngushta mbi këtë temë. Barnat në këtë grup përfshijnë barna të bazuara në azitromicinë dhe klaritromicinë.

Fluorokinolonet

Këta nuk janë antibiotikë në kuptimin e tyre klasik, sepse antibiotikët janë barna me origjinë natyrore ose homologët e tyre më të afërt sintetikë. Fluoroquinolones nuk kanë analoge në natyrë.

Ilaçet e këtij grupi të veçantë përshkruhen më shpesh nga urologët. Dhe ka arsye të mira për këtë:

 • Së pari, ato kanë një spektër shumë të gjerë veprimi baktericid, jo inferior ndaj antibiotikëve natyralë me më pak efekte anësore.
 • Së dyti, ato kanë një efekt antimikrobik shumë aktiv: ato ndikojnë si në prodhimin e ADN-së, duke parandaluar kopjimin e saj, dhe topoizomerazën (një pjesë e rëndësishme e integrimit të virusit në qeliza), dhe ARN-në, dhe muret e membranave qelizore dhe procese të tjera. që sigurojnë aktivitetin jetësor dhe procesin e ndarjes së qelizave - një sulm kaq masiv nga të gjitha frontet ka rezultate të mira.

Fluorokinolonet janë efektive kundër:

 • intestinale dhe Pseudomonas aeruginosa;
 • stafilokokë;
 • gonokokët;
 • mikoplazma;
 • klamidia dhe bakteret e tjera.

Antibiotikët e këtij grupi përdoren për trajtimin kompleks të bacilit të Koch. Prandaj, para se të filloni të merrni këto barna, është e rëndësishme të siguroheni që nuk ka agjentë shkaktarë të tuberkulozit në trup. Fakti është se një marrje e veçantë e fluoroquinolones ndihmon shkopinjtë e Koch të zhvillojnë rezistencë ndaj antibiotikëve të tjerë, dhe procesi i trajtimit të tuberkulozit bëhet shumë më i ndërlikuar.

Antibiotikët më efektivë për inflamacionin e prostatës

Edhe antibiotiku më efektiv do të jetë i padobishëm dhe madje i dëmshëm nëse arsyeja e zgjedhjes së këtij ilaçi është reklamimi, mendimi i njerëzve të paaftë që janë ndihmuar nga ky ilaç ose fakti që ky ilaç ka qenë efektiv herën e fundit. Nuk ka asnjë ilaç që është aktiv kundër të gjitha baktereve dhe viruseve, por secili grup antibiotikësh ka përfaqësuesit e tij më të mirë.

Parimet e përgjithshme dhe veçoritë e terapisë me antibiotikë për prostatitin akut dhe kronik

Regjimi i trajtimit dhe zgjedhja e barnave varet nga forma e prostatitit. Ka ngjashmëri dhe dallime në trajtimin e prostatitit akut dhe kronik.

Për trajtimin me terapi antibiotike të çdo lloji të prostatitit, janë karakteristike aspektet e mëposhtme:

 • kontaktimi me një mjek dhe kalimi i testeve për të identifikuar patogjenin është i detyrueshëm;
 • trajtimi duhet vazhduar sipas skemës, edhe kur duket se ka ardhur një shërim i plotë.

Në të njëjtën kohë, kur zgjidhni ilaçe për trajtimin e inflamacionit, duhet të merrni parasysh disa faktorë të ndryshëm. Pra, për trajtimin e prostatitit kronik, aftësia e substancave aktive për të depërtuar në qelizat e prostatës është thelbësore. Është vërtetuar se vetëm një përqendrim i lartë i barit në gjak nuk mjafton. Jo të gjitha barnat me spektër të gjerë, madje edhe të gjeneratave të fundit, kanë aftësi të tilla. Situata është e ndryshme kur bëhet fjalë për inflamacionin akut: rrit përshkueshmërinë e qelizave të prostatës për hyrjen e barnave nga gjaku.

Aftësia e barnave për të depërtuar dhe grumbulluar në inde është e një rëndësie thelbësore në inflamacionin kronik, por jo aq e rëndësishme në inflamacionin akut.

Dallimi i dytë është se faza akute duhet të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur, duke pasur parasysh ashpërsinë e gjendjes. Prandaj, preferenca u jepet barnave baktericid (fluoroquinolones), sesa atyre bakteriostatike. Në rastet kur parimi i veprimit të barit varet nga doza, përqendrimi i ilaçit në gjak dhe në prostatë duhet të jetë i mjaftueshëm për të ruajtur efektin baktericid - kjo vlen për barnat nga grupi makrolid.

Antibiotikët bakteriostatikë zgjidhen për trajtimin e inflamacionit kronik, dhe antibiotikët baktericid për inflamacionin akut.

Antibiotikët natyralë: efektiviteti dhe metodat e aplikimit

Duke marrë parasysh që pothuajse të gjithë antibiotikët janë me origjinë natyrore (ose janë analogët më të afërt), është logjike të supozohet se barishtet kanë një efekt të ngjashëm me tolerancë më të mirë dhe më pak efekte anësore.

Megjithatë, nëse veprimi i bimëve do të ishte i mjaftueshëm, nuk do të kishte nevojë për prodhimin e ilaçeve. Prandaj, terapia bimore me veti antibakteriale është e përshtatshme vetëm si një trajtim ndihmës ose masë parandaluese për inflamacionin kronik të gjëndrës së prostatës.

Ka disa barishte që mund të luftojnë bakteret:

 • yarrow (mund të ketë efekt baktericid dhe bakteriostatik mbi E. coli dhe enterobakteret);
 • pelin i hidhur (efektiv kundër Escherichia dhe Pseudomonas aeruginosa);
 • eleutherococcus (lufton stafilokokun e bardhë aureus, E. coli dhe enterobakteret);
 • delli i madh (lufton stafilokokun e bardhë, enterobakteret, ka efekt bakteriostatik në proteus, ka efekt analgjezik).

Ka shumë receta me të cilat mund të përgatisni një ilaç antibakterial për të lehtësuar inflamacionin. Nga barishtet është më mirë të përgatisni infuzione që nuk kanë nevojë për ekspozim të zgjatur ndaj temperaturës.

zierje bimore si një antibiotik natyral për prostatitin

Për pothuajse çdo barishte, receta e mëposhtme është e përshtatshme:

 1. Në një pjesë të barit, merrni dhjetë pjesë ujë në temperaturën e dhomës.
 2. Ngroheni përzierjen për një çerek ore në një banjë me ujë të valë.
 3. Injektoni për 45 minuta.
 4. Kaloni nëpër një filtër, të tillë si garzë.

Infuzionet janë më efektive nëse merren menjëherë pas përgatitjes.

Përveç kësaj, për të luftuar prostatitin, përdoret lëvorja e lajthisë, aspeni dhe lëvozhga e gështenjës. Nga një material i tillë është më mirë të përgatisni zierje. Çdo bimë ka recetën e vet, por në terma të përgjithshëm, përgatitja e një zierje është si më poshtë:

 1. Lani dhe bluani lëndët e para.
 2. Vendoseni në ujë në mënyrë që të mbulojë plotësisht degët ose lëvoren.
 3. Ziejeni në një banjë me ujë për gjysmë ore.
 4. Lëreni të ftohet për 10 minuta dhe kullojeni lëngun, duke shtrydhur lëndën e parë.

Lëngjet mund të merren brenda 2 ditësh nga momenti i përgatitjes.

Efektiviteti i trajtimit varet nga disa faktorë: zgjedhja e antibiotikut natyror të dëshiruar, marrja e lëndëve të para me cilësi të lartë (është më mirë ta përgatisni vetë) dhe përgatitja e saktë e infuzionit ose zierjes.

Antibiotikët për prostatitin zgjidhen në varësi të infeksionit që shkaktoi inflamacionin, formës së sëmundjes dhe shëndetit të përgjithshëm të pacientit. Çdo ilaç ka kundërindikacione dhe efekte anësore, ndaj duhet të konsultoheni me një urolog përpara se ta merrni. E njëjta gjë vlen edhe për bimët medicinale me efekt antibakterial.